Hermann van Reichenau

Hermann (ook Hermannus) de Lamme (ook Contractus, der Lahme of van Reichenau) osb, Altshausen, Baden-Württemberg, Duitsland; † 1054.

Feest (19 &) 21 juli & 24 & 25 september.

Hermann werd op 18 juli 1013 te Saulgau bij de Bodensee geboren als zoon van graaf Wolfrad II von Veringen te Altshausen. Vlak na zijn geboorte werd hij getroffen door een spierziekte. Die zorgde ervoor, dat hij aan beide benen verlamd raakte, moeizaam sprak en alleen nog zijn rechterarm kon gebruiken, zodat hij in ieder geval nog kon leren schrijven. Op zevenjarige leeftijd werd hij aan de benedictijner abdij van Reichenau toevertrouwd, waar de zalige Benno van Osnabrück († 1088; feest 20 november) zijn leermeester was. In 1043 trad hij uit eigen verlangen toe tot de kloostergemeenschap. Dat zal door zijn hulpbehoevendheid wel geen vanzelfsprekendheid geweest zijn. Maar zo gehandicapt en mismaakt als hij lichamelijk was, zo begaafd bleek hij van geest. Hij ontwikkelde zich tot een veelzijdig wetenschapper. Hij was theoloog, wiskundige, astronoom, musicus, vertaler en historicus; zijn bekendste werk is het 'Chronicon', een wereldgeschiedenis vanaf Christus' geboorte tot aan het jaar 1054. Bovendien wordt hij door sommigen beschouwd als de beroemdste dichter van zijn eeuw.
Zo schreef hij een aantal kerkelijke liederen en hymnen; de nog altijd bekende en gezongen hymnen ter ere van de Maagd Maria, 'Salve Regina' en 'Alma Redemptoris Mater', worden aan hem toegeschreven. Hij zou het 'Salve Regina' hebben gecomponeerd naar aanleiding van een pausbezoek aan het eiland Reichenau. Volgens zijn tijdgenoten was hij een uiterst beminnelijk en fijngevoelig mens; zij noemden hem 'Het Mirakel van Onze Eeuw'. Reeds bij zijn leven waren zij ervan overtuigd een groot heilige in hun midden te hebben.

Hij stierf te Altshausen op 24 september 1054, 41 jaar oud.
Hoewel hij blijkbaar nooit verering heeft genoten, staat hij officieus te boek als zalige.
Hij wordt afgebeeld als benedictijner monnik met een kruk.

Bron: Heiligen.net

——————————————————————————–